Украйна: През 2013-2014 МГ посевите от слънчоглед ще нараснат

 

Според прогноза на ПроАгро, през текущия сезон в Украйна няма да има намаление на посевите от слънчоглед, а напротив, ще нараснат с 2% спрямо миналата година. Слънчогледът ще остане най-рентабилната култура и това ще бъде основен фактор за по-нататъшното увеличение на засяваните площи.

 

Посевите от зимна рапица са разширени, а се очаква пролетната рапица да бъде намалена. Като цяло площта с рапица ще остане без промяна спрямо миналата година. През миналата есен площите със зимна рапица са били разширени със 7% спрямо есента на 2011 година. Растенията са поникнали на 98% от площите. Презимуването на посевите е успешно и те преимуществено се намират в добро и отлично състояние с висок потенциал за добиви. По-нататъшно увеличение на посевите е свързано със сериозни рискове относно метеорологичните условия и едва ли би се получило през следващите години въпреки високата и рентабилност.

 

Посевите с пролетна рапица няма да превишат 400-500 000 декара поради липсата на отпаднали площи от есенната сеитба. Влияние за задържане на площите оказва и по-ниската рентабилност на пролетната рапица пред слънчогледа и царевицата. Общите площи с рапица вероятно ще нараснат минимално спрямо предходната година.

 

Разчетите на ПроАгро показват, че посевите от слънчоглед може да се увеличат с 2% до 59 млн. декара. Никакви норми на сеитбооборот не могат да принудят земеделците да се откажат от слънчогледа като най-високо рентабилна култура – 60% през 2011 година. В същото време законодателните ограничения /които ги има само на хартия/ за сеитбата на слънчоглед, ще увеличат инвестициите при отглеждане на културата, като така се увеличат добите и реколтата без увеличение на площите.

 

В условията на периодични ограничения при експорта на пшеница от Украйна и очакваната рекордна реколта от царевица в света ще понижи цените на тези две култури и ще остави слънчогледа безспорен лидер по рентабилност.

 

През 2012г цената на слънчогледа беше с 50% над тази от 2011 година. На пазара има голяма конкуренция при закупуването на слънчоглед от производителите. Мощностите на маслените заводи в Украйна вече са достигнали 12 млн. тона годишно и продължават да се разширяват. Според ПроАгро посевите от слънчоглед в Украйна ще се повишават и през следващите пет години до около 80 млн. декара.

 

Други анализатори от УкрАгроКонсулт прогнозират, че площите с новата реколта от слънчоглед в Украйна и Русия ще се понижат минимум с 5%. Площите в Украйна ще се редуцират повече – 7-10%. Делът на слънчогледа ще намалее и в структурата на маслените култури.

 

Съгласно съобщение на МЗ на Украйна, през февруари от страната са изнесени 184,1 хил. тона пшеница, от които 180 хил. тона мелничарска. Износът на царевица през февруари е бил 1,4 млн. тона. Общият износ на зърно през февруари и бил 1,67 млн. тона при 1,5 млн. тона месец по-рано.

 

От началото на сезона са изнесени 17,85 млн. тона зърно, което е с 36,4% повече от предходната година. Прогнозата за експорта през годината е 23,4 млн. тона.

ZarnoBorsa05 Март, 2013