Египет може да се откаже от провеждането на регулярни търгове за закупуването на пшеница

 

Египет, най-големият световен вносител на пшеница, може да се откаже от провеждането на регулярни международни търгове за покупка на тази култура поради финансови проблеми.

 

В продължение на много години GASC системно провеждаше търгове за покупка на пшеница, които се явяваха ценови ориентир на световните пазари. През миналата година GASC закупи 5.09 млн. тона вносна пшеница, която е била използвана при производството на субсидиран хляб.

 

През текущия сезон обемът на покупките на пшеница от GASC рязко се понижиха, което понижи и запасите на компанията. От началото на сезона са закупени 3.325 млн. тона пшеница при 4.915 млн. тона за аналогичния период на миналата година и 5.835 млн. тона през същия период на сезон 2010-2011 МГ. Запасите от пшеница в страната сега не превишават 2.3 млн. тона, което е достатъчно за удовлетворяване на вътрешното търсене в следващите три месеца. Обикновено Египет поддържа запаси за удовлетворяване на вътрешното търсене в шестмесечен период.

 

Пониженото търсене н пшеница е свързано с дефицита на чужда валута в страната. Валутните резерви са понижени до 13.6 милиарда USD при 36 милиарда USD преди началото на революцията от края на 2010 година.

ZarnoBorsa01 Март, 2013