Правителството на Бангладеш разчита на добра пшеничена реколта

 

Правителството на Бангладеш ще закупи от местни земеделски производители 150 000 тона пшеница от новата реколта, за да попълни запасите си и да предотврати спад на цената. През миналата година в държавния фонд са доставени 98.8 хил. тона пшеница родно производство.

 

През текущата година Бангладеш може да събере добра реколта от пшеница, която ще достигне 1.3 млн. тона. Повишението ще е за сметка на по-големи засети площи – до 4.42 млн. декара, което е увеличение с 23% спрямо предходната година. Метеорологичните условия са подходящи за развитие на посевите.

 

Бангладеш е крупен вносител на пшеница и закупува годишно около 3 млн. тона. Собственото производство е достатъчно за задоволяване на ¼ от потребностите. 

 

От юли 2012г до февруари 2013г в страната са внесени 1.047 млн. тона пшеница при 1.116 млн. тона за същия период на миналата година. Вносът се осъществява основно от частния сектор.

 

Състоянието на есенниците в южните части на Русия поради топлото време е по-добро отколкото се предполагаше. Изключително топлото време в Краснодарския край /главната житница на Русия/ доведе до интензивен растеж на посевите, които се смятаха за отпаднали н началото на декември. Очаква се, че реколтата от зърно в Краснодарския край през лятото на 2013г ще достигне 10.9 млн. тона, в т.ч. 7 млн. тона пшеница.

 

От засетите 14.6 млн. декара с есенници, 90% се намират в добро състояние. Засятата пшеница е 13.2 млн. декара, с 2 млн. декара повече от миналата година. С пролетни култури ще се засеят 8.7 млн. декара, от които 5.75 млн. декара с царевица.

ZarnoBorsa27 Фев, 2013