Запасите от зърнени в Индия ще нараснат въпреки активният износ

 

Индия няма да бъде в състояние напълно да използва или експортира запасите от пшеница и ориз в страната, които се натрупаха благодарение на изключително добрите последни реколти.

 

През текущата година реколтата от индийска пшеница ще превиши годишното потребление за шеста поредна година. През юни, когато жътвената кампания на новата реколта ще бъде приключена, държавните запаси от пшеница и ориз ще достигнат 100 млн. тона, което е с 20% над предходната година.

 

Така правителството ще разполага с достатъчно количество пшеница, за да осигури храна не само за бедните слоеве от населението, но и за експорт. През текущата година се планира износ на над 6 млн. тона пшеница, от които 2 млн. тона ще бъдат обработени в частния сектор. Ако експортът достигне 8 млн. тона, Индия ще влезе в десетте най-големи износители на пшеница в света.

 

През сезона 1 април 2012-31 март 2013г експортът на индийска пшеница според прогноза на USDA ще достигне 6.5 млн. тона. През миналия сезон са били изнесени 891 хил. тона пшеница.

 

Общият капацитет на зърнохранилищата в страната не надхвърля 47 млн. тона. Част от реколтата остава на съхранение под брезенти и голяма част се разваля. Преграда през износа също така е и недостатъчните пристанищни мощности и дефицита на вагони.

ZarnoBorsa27 Фев, 2013