Египет е обезпечен с пшеница за следващите 10 месеца

 

Производството на пшеница в Египет през текущата година рязко ще нарасне. Това е заявил Nomani Nomani – съветник на министъра на вътрешната търговия в страната. Реколтата от пшеница може да се повиши с 500 000 тона до 4.2 млн. тона благодарение на мерките предприети от правителството.

 

Nomani Nomani е заявил, че въпреки липсата на валута в страната, правителството няма да съкрати средствата за закупуване на пшеница от пазарите. Вносът на пшеница е по-нисък от обемите импортирани в началото на 2012 година. Правителството се надява да закупи по-големи обеми пшеница от месните производители.

 

През периода юли-декември 2012г Египет е внесъл рекордните 3.3 млн. тона пшеница. Текущите запаси напълно обезпечават вътрешното потребление от пшеница до края на юни. През май стартира кампанията за покупка на пшеница от египетските фермери. Цената на изкупуването е по-висока в сравнение с миналата година с 5.3%. Очаква се покупките да са в рамките на 4 млн. тона, което да е достатъчно за вътрешното потребление в следващите пет месеца.

ZarnoBorsa26 Фев, 2013