Липсата на валута лишава Египет от пшеница

 

Египет, най-големият вносител на пшеница в света, много трудно закупува пшеница от международните пазари поради липсата на валута в страната.

 

Търговците, които внасят пшеница в страната са намалили доставките си поради спада курса на националната валута към американския долар. В резултат на това запасите от пшеница в страната се намират на необичайно ниско ниво.

 

Правителството изнесе данни, че запасите, които обикновено задоволяват вътрешното търсене за шест месеца напред, сега са достатъчни само за 101 дена. Увеличение на дните обаче ще се е получи след доставките на пшеница през март и април.

 

В Египет около 40% от населението живее под границата на бедността и субсидирания хляб се явява важна част от националната политика. Анализатори отбелязват, че ниските запаси правят страната много уязвима при забавяне на доставките от зърно.

 

През последната година властите променяха политиката си за субсидиране на храните в страната поради незъвможността населението да се изхранва.

 

Поради девалвирането на националната валута в началото на годината с 8% се понижи вносът на пшеница в страната. Правителството планира да увеличи покупките от вътрешния пазар, след стартиране на жътвата през април.

ZarnoBorsa22 Фев, 2013