Rabobank увеличи прогнозата си за цените на фючърсите на пшеница.

Rabobank увеличи  прогнозата си за фючърсите на пшеница, като подчертава ограничените перспективи за износ от региона на Черно море, запазва цените на царевицата на най-високо ниво сред прогнозите за цените на зърнените култури, и прогнозира цените им до рекордно високи нива.

Банката увеличи с $ 0,35 до $ 8,35 за бушел оценката си за средната цена на пшеницата на Чикагската борса през април - юни, като се предполага, че Русия ще се бори за увеличаване на насажденията от пролетна пшеница, за да компенсира загубата от площите с есенници, които бяха намалени заради сушата миналото лято.

Русия вероятно ще има по-малко от 10 млн. тона пшеница за износ през 2011-12, и дори с  подобрените перспективи на казахската и украинската пшеница, "най-добрия сценарий" за Черноморския регион е да предостави 20 милиона тона за износ. През 2009-10, трите страни предоставиха за износ повече от 35 милиона тона пшеница.

"Черноморският регион е малко вероятно отново да се възстаниви като основен износител на пшеница през 2011-12,"  казват в доклада анализаторите на Rabobank.


Като се има предвид сухото време в някои части на Китай, ЕС и отчасти в САЩ, "по-високите рискови премии ще останат на високо ниво на пазара през вегетационния период в северното полукълбо, се казва в доклада.

"Ние очакваме, че цените ще останат повишени до момента, в който в северното полукълбо не се потвърди, че пшеничните насаждения са в добро състояние."

Независимо от това, банката смята, че царевицата, предлагаща на инвеститорите по-голям потенциал за печалби е по пътя си към рекорда от $ 7.65 за бушел за близки доставки, определен в Чикаго през юни 2008 година.