Украйна възнамерява да удвои производството на зърно до 2017 г.

Украйна възнамерява през следващите години да увеличи производството на зърно и да стигне 80 милиона тона годишно до 2017 г.,т.е. повече от два пъти размера на реколтата през 2010 г., заяви министърът на селскостопанска политика и храните Николай Присяжнюк по време на пресконференция в четвъртък.

През изтеклата година зърно реколта в Украйна намаля значително заради сушата - до 39,3 милиона тона, при 46 милиона тона през 2009 година.

Министър-председател Николай Азаров заяви днес намерението си да направи Украйна един от ключовите зърнени играчи на световния пазар. Азаров многократно е изразявал идеята да направи Украйна "житницата на Европа".

"Ние имаме задача - до 2017 г. да имаме 80 милиона тона зърно (за година)," - каза Присажнюк.

Украйна е една от водещите производители на зърно. През 2010 г., поради неблагоприятни климатични условия, властите трябваше да наложат квоти за износ на зърно,тъй ката реколтата бе много по-малка от очакваното. Световната общност реагира негативно на въвеждането на квоти, но Киев заяви, че тази мярка е за да се гарантира зърнения баланс на страната.Украйна възнамерява да отмени  квотите през април 2011 година.

zol.ru27 Ян, 2011