USDA: Световното производство на царевица е повишено с 2,1 млн. тона

 

Световните доставки на фуражно зърно през сезон 2012-2013 МГ се прогнозират с 2,1 млн. тона повече от януарската прогноза. По-ниските начални запаси ще бъдат компенсирани с по-голямо производство +2,9 млн. тона.

 

Световното производство на царевица съгласно февруарската оценка на USDA ще нарасне с 2,1 млн. тона. По-висока ще е реколтата в Бразилия, Мексико, Индия и Украйна, а по-ниска в Аржентина.

 

Оценката за производството в Бразилия е повишена с 1,5 млн. тона поради повечето засети площи и по-високи добиви. Прогнозата за Индия е повишена с 0,6 млн. тона, а за Украйна с 0,4 млн. тона. В Индия увеличението е са сметка на повечето площи, а в Украйна за по-високи добиви. Производството в Аржентина е намалено с 1 млн. тона, заради сушата и късното засяване.

 

Повишени са оценките за реколтите от сорго, ечемик, овес и ръж. Реколтата от сорго в Мексико ще нарасне с 0,4 млн. тона, докато в Австралия ще намалее с 0,2 млн. тона. Производството на ечемик, овес и ръж общо ще се увеличи с 0,6 млн. тона.

 

Търговията с фуражно зърно ще се увеличи през 2012-2013 МГ основно поради ръст на доставките на ечемик в Саудитска Арабия, Турция и Тунис. Мексико и Япония ще увеличат доставките на сорго.

 

Експортът на царевица е повишен от Бразилия, но понижен за САЩ и Аржентина.

 

Потреблението на царевица ще се понижи основно поради ниско фуражно и остатъчно потребление. Потреблението в Бразилия се понижава с 2 млн. тона, в Египет с 1 млн. тон, в Аржентина с 0,4 млн. тона. Потреблението е повишено в ЕС с 2 млн. тона, а в Китай с 0,5 млн. тона.

 

Крайните запаси ще се повишат с 2,1 млн. тона основно в САЩ и Бразилия.