МЗ на Русия: Реколтата от зърно в страната не трябва да е по-ниска от 95 млн. тона

 

През 2013г в Русия реколтата от зърно трябва да бъде не по-ниска от 95 млн. тона. Това е заявил представител на МЗ на страната. Преходните запаси в страната ще бъдат на ниво от 7 млн. тона зърно.

 

През 2013-2014 МГ от Русия ще бъдат изнесени 15-20 млн. тона зърно, като вероятно по-голяма част ще бъде от новата реколта.

 

След зимата може да отпаднат 15-20 млн. декара с есенници поради измръзвания, което е 9,5% от общите площи в страната. Обемът отпаднали посеви е в рамките на нормалното, но това може да не е окончателната цифра на загубите. Според МЗ на страната 58% от посевите са в добро състояние, а 31% в удовлетворително състояние.

 

Първите реакции на данните от МЗ на Русия бяха от страна на аналитичната агенция Инвесткафе. В случай, че показателите от МЗ на Русия бъдат постигнати, ще се очаква спад при цените на зърната. Реколтата може да бъде в диапазона 90-100 млн. тона. Долната граница може да бъде достигната само при подобряване в технологията на отглеждане, без да се очакват извънредно добри метеорологични условия.

ZarnoBorsa31 Ян, 2013