Русия: Състояние на есенниците и перспективи пред новата реколта

 

Според СовЕкон, оценката за състоянието на есенните посеви в Русия получена от космоса и от наземни станции е много сходна. Лошите посеви са значително над средното за последните години. Определено тревога буди състоянието на есенниците в южните части на страната. Състоянието на посевите в Поволжието и централните райони е над средното за последните години.

 

Състоянието на есенниците и перспективата пред новата реколта е определена на база възможностите за дозасяване в южните части на страната, където до момента кампанията е проведена на площ от 160 млн. декара. Това е значително под параметрите от 2007/2008 МГ и 2008-2009 МГ.

 

Лошото състояние на посевите се определя най-вече от състоянието им в южните окръзи, особено в сравнение с 2008 година. В лошо състояние са 14% от посевите при 9% през 2011г и 6% през 2008 година.

 

От предходни години е установено, че много често непоникналите семена през есента, често се развиват напролет и посевите подобряват състоянието си като цяло. Дори и при най-благоприятни условия през зимата, площите, които ще останат за жътва през лятото ще са значително по-малко от 2008-2009 МГ, когато реколтата беше 97 млн. тона.

 

Компенсиране на есенното недозасяване с пролетна сеитба явно няма да компенсира загубите. Най-вероятно при средни метеорологични условия, реколтата няма да достигне до нивата от 2008 и 2009г, когато са прибрани около 100 млн. тона зърно.

 

Експерти на СовЕкон прогнозират, че при съхранението на силен износ от страната и намаляване на запасите, ситуацията на вътрешния пазар ще бъде много напрегната.

ZarnoBorsa07 Дек, 2012