Цената на нефта може да се понижи през следващата година

 

След като САЩ разрешат проблемите с доставките на петрол към рафинериите си, предлагането на нефт по света може рязко да нарасне, а цените значително да се понижат.

 

Последната година показа, че потенциалът за добив на нефт и доставки на вътрешните пазари в САЩ може да бъде много висок. Проблемите не са в добиването, а в доставката на нефт до потребителите. Когато се преодолеят логистичните проблеми, ситуацията за потребителите ще се подобри не само в САЩ, но и по света. Необходимо е да се отбележи, че логистичните проблеми са доста сериозни.

 

Добиването на нефт в Северна Америка ще се увеличава с 3-4 млн. барела дневно във всяка от следващите три години. Предлагането на такива обеми неминуемо ще понижи цените, защото не се очаква търсенето да нараства толкова бързо. Обществото с интерес следи този процес и наблюдава как тези в повече 3-4 млн. барела ще променят пазара.

 

Търсенето е растяло с 1 млн. барела дневно през всяка от последните две години, което е помагало да се поддържат цените на нефта. Понякога особено важен фактор на определяне стойността на нефта е закриването на рафинерии в САЩ и ЕС, и откриване на такива в Азия. Геополитиката е важна, а в определени моменти е много важен фактор за пазара.

 

Поевтиняването на добива на шистов газ също ще влияе на нефтените пазари. Следващият голям производител на шистов газ ще бъде Китай, докато в това време Европа се опасява за своята екология.

 

С гореописаното не се прави опит за прогнозиране цената на нефта, а са нахвърляни общите моменти, по които ще се развива тази индустрия в следващите години.