Очаква се понижение цената на зърнените, корекция при маслените и ръст при цената на палмовото масло през 2013г

 

Един от големите участници на пазара на агро инвестиции – Rabobank, публикува своята прогноза относно реколтата и динамиката на цените при агро стоките през следващата година.

 

Слабата реколта от зърнени и високите им цени ще променят посоките си на движение през следващата година. През първата половина на годината цените на пшеницата и царевицата ще останат сравнително високи. Конюнктурата по пазарите ще предизвика значително увеличение на засетите площи и понижение на цените през втората половина на 2013 година.

 

Пшеница

 

Площите засети с пшеница в САЩ ще нараснат до петгодишен максимум - над 233 млн. декара. Увеличението ще е за сметка на памука. В Русия посевите ще нараснат с 30 млн. декара спрямо предходната година до 250 млн. декара. Общата пшеничена реколта ще нарасне с 59 млн. тона до 698,6 млн. тона. Експортният потенциал значително ще нарасне за сметка на САЩ, Южна Америка и Черноморския регион. Това ще доведе до спад при цената на американската пшеница през втората половина на годината от 330 USD/тон до 257 USD/тон, а на европейската от 290 EUR/тон до 200 EUR/тон, т.е. до показателите от предходните години.

 

Царевица

 

Площите, които ще се засеят с царевица в САЩ през следващата година ще бъдат максимални за последните 77 години – 395 млн. декара. Реколтата от царевица в Южна Америка също ще се повиши. Общият обем от царевица през 2013г ще бъде 953,5 млн. тона или със 127 млн. тона повече от тази година.Това ще понижи цените на царевицата от 314,94 USD/тон до 236 USD/тон.

 

Соя

 

Ръстът на посевните площи с пшеница и царевица може да ограничи площите със соя, което се предвижда за соята в САЩ. Като са отчита, че потреблението и преработката на соя в Китай и други страни от Азия почти не се поддава на снижение, цената на соята ще се понижи не толкова много както при зърнените. Прогнозата сочи понижение от 542 USD/тон до 477 USD/тон.

 

Палмово масло

 

При сравнително евтино палмово масло през настоящата година, може да се очаква рязко поскъпване през 2013г поради нарастващото търсене. Всичките опасения от препълнените складове и спадащи цени в скоро време ще обърнат тренда с намаляващи запаси и доставки, и повишаващи се цени. В началото на 2013г ни очаква спад в производството на палмово масло, който ще катализира описаният процес. Очаква се 20% ръст в цената на палмовото масло през 2013 година.