Новините за ранно прибиране на реколтата от соя в Бразилия могат да променят пазара

 

В най-големият производител на соя в Бразилия – щата Мато Гросо, жътвената кампания ще стартира в първата половина на Януари 2013 година. През настоящата година Бразилия има шансове да изтласка САЩ като лидер в износа на соя. Прогнозите са реколтата в страната да достигне около 81 млн. тона.

 

За отбелязване е, че съвременните технологии за отглеждането на соя дава възможност за управление сроковете на зреене по химичен път. При обработка след 7-10 дена жътвената кампания може да стартира.

 

Новостите от Бразилия може да наложат преразглеждане на съотношението търсене/предлагане на соевия пазар, а също така и динамиката на цените през следващите месеци. Предходните оценки се базираха върху основата на бързо изтощаване на експортните запаси в САЩ и появяване на големи обеми южноамериканска соя в края на пролетта на 2013 година. Новините от Бразилия ще оказват все по-голяма влияние върху пазарите с настъпването на жътвената кампания. Все още е рано да се определи мащаба на влияние върху цените, но определено трендът ще е в понижение.

ZarnoBorsa28 Ноемв, 2012