Европа заема лидерска позиция на пазара на високомаслен слънчоглед

 

Европа заема лидерска позиция при отглеждането на слънчоглед, който се използва за производство на висококачествени масла. Франция се явява основен производител на високо маслен слънчоглед с 56% от общото производство, Испания 27% и Унгария 14%.

 

Русия и Украйна са в начален етап при производството на високо маслен слънчоглед. Европа заема второ място с 24% от общия обем след САЩ при производството на висококачествени масла.  Около 80% от висококачествените масла се използват в хранителната промишленост от големите компании в сектора.

 

Основните критерии за оценка на качеството на продукцията се явява  съдържанието на наситени мазнини, като процентната им част във висококачествените масла трябва да е 5%.

 

Към 2020г ЕС ще се сблъска с дефицит на високо качествени масла в обем от 600 хил. тона годишно. Този дефицит ще се попълва с доставки от Латинска Америка, Русия и Украйна. Тогава тези страни,  ще разполагат с 350-400 хил. тона свободен обем за износ.

 

Данните от прогнозата са песимистични, защото потенциалът на Русия и Украйна може да е повече от посоченото. Така Черноморския регион ще има преимущества при доставките в ЕС в дългосрочна перспектива.

ZarnoBorsa26 Ноемв, 2012