През 2013г реколтата от пшеница в ЕС може значително да се увеличи

 

Съгласно прогнозата на Strategie Grains, през 2013г реколтата от пшеница в ЕС може да достигне 136 млн. тона, което е с 13 млн. тона повече от предходната година. Основна причина за увеличението ще бъде добрата ценова конюнктура на пазарите на пшеница.

 

Забавянето на сеитбената кампания във Франция и Великобритания няма да окаже съществено влияние на крайните резултати.

 

Има възможност да се постигнат и по-добри резултати – 142 млн. тона при съчетаване на по-добри природни условия.

 

През 2012г реколтата достигна 131,8 млн. тона при 137,2 млн. тона през 2011 година.

 

Strategie Grains прогнозира ръст в цената на пшеницата през настоящия сезон поради ниските запаси във всички страни на ЕС.

 

Световните запаси от мека пшеница в края на годината ще бъдат на ниво от 159 млн. тона, което е 23% от годишното потребление. Запасите във водещите износители ще достигнат 19% от годишното потребление. През сезон 2007-2008 МГ съотношението на запасите в големите износители към годишното потребление е било 20%.

 

Strategie Grains в ноемврийския си отчет е повишила прогнозата си за производството на царевица в ЕС с 0,7 млн. тона спрямо предходната прогноза до 53,6 млн. тона. Цените на царевицата ще се повишат през зимния период поради това, че търсенето значително надвишава предлагането. Балансът на царевицата в света е достатъчно твърд, за да се запазят настоящите цени на културата. Прогнозата за импорта на царевица в ЕС е повишена с 0,6 млн. тона до 11,5 млн. тона. Нарастват потребностите от царевица в животновъдния сектор на Азия и Близкия Изток. Намалението на стадата с животни в САЩ може да се окаже по-малко от очакваното.

 

Европейската комисия е издала лицензи за износ на 695,3 хил. тона мека пшеница за трети страни през последната седмица. Това е с 65% повече от износа седмица по-рано. Високото търсене е на фона на намаляващ износ от Черноморския регион.

ZarnoBorsa20 Ноемв, 2012