Украйна ще преустанови износа на пшеница с цел обезпечаване на вътрешния зърнен баланс

 

Очаква се до края на месеца украинското правителство официално да забрани износа на пшеница от 1 Декември 2012 година.

 

Решението за забраната на експорта ще бъде взето съвместно със зърнените търговци на база подписания през Септември Меморандум между тях и правителството.

 

Планира се намаляване експорта на пшеница, като мястото и ще бъде заето от царевицата. До момента са изнесени 3,5 млн. тона царевица при очакван износ от 14-15 млн. тона. Общият износ за сезона ще бъде 22-22,5 млн. тона зърно.

 

През първите четири месеца на настоящия сезон, от страната са изнесени 10 млн. тона зърно при 4-4,5 млн. тона през същия период на миналата година. Износът на пшеница е бил 4,8 млн. тона, което е под установената граница от 5,5 млн. тона.

 

Държавната египетска компания GASC е решила да изключи Украйна от списъка на доставчиците на пшеница за 2013 година във връзка със спирането на експорта от 1 Декември 2012 година. В Египет е получено официално писмо по този повод от украинското министерство на земеделието.

 

Украйна може да експортира до 5 млн. тона царевица за Китай във връзка с погасяването на кредита от 3 милиарда долара отпуснат от Китай на Украйна.

ZarnoBorsa19 Ноемв, 2012