Избрани новини от света

 

Китай може да увеличи вносът на високо протеинова пшеница от Австралия. Обикновено Китай закупува пшеница с ниско съдържание на протеин /до 10%/ и много малки количества високо протеинова пшеница. Увеличаващата се покупателна способност на населението в Китай повишава търсенето на висококачествени хранителни продукти. Китай може да бъде постоянен вносител на качествена австралийска пшеница през следващите години.

 

Очаква се в следващите пет години вносът на соя в Китай да забави своят темп на нарастване до 5-6% годишно. Забавянето се обяснява с намаляващо потребление на масла и фуражи. Импортът ще нараства с 3-4 млн. тона на година в следващите 5 години. За първите 9 месеца на годината вносът е увеличен с 18% спрямо година по-рано. През 2010г вносът нараства с 29%, а през 2009г с 14%.

 

През настоящата година засетите с рапица площи в България спадат за първи път през последните 8 сезона. Поради сушата през есента, голяма част от посевите са развалени, като загубите може да надхвърлят 50%.

 

Европейската комисия удължи срокът на действие на нулевите мита при вноса на фуражна пшеница и ечемик до 30.06.2013 година.

ZarnoBorsa15 Ноемв, 2012