Аржентина е загубила 1-2 млн. тона царевица следствие на дъждовете

 

Според прогноза на Асоциацията на производителите на царевица Maizar, реколтата от царевица в Аржентина ще бъде 26-27 млн. тона при предходна прогноза от 28 млн. тона.

 

Сега в страната продължава сеитбата на царевицата. Високите и цени провокират разширяване на посевите.

 

Обилните валежи, които се наблюдаваха през последните два месеца забавиха сеитбата на царевицата. Въпреки това очакванията са за рекордна реколта, по-голяма от тази през 2010-2011 МГ – 24 млн. тона. При такава реколта експортът може да достигне рекордните 16,4 млн. тона.

 

Според информация на Senasa, през последните месеци Аржентина активно увеличава износът на пшеница. През Септември са изнесени 0,6 млн. тона пшеница, което е с 35% повече от предходния м.Септември. Причина за това е нарасналото търсене, а също така и доброто качество на пшеницата.

 

За последните девет месеца от страната са изнесени почти 10 млн. тона пшеница при 6,3 млн. тона през същия период на 2011 година. Бразилия е закупила 4,2 млн. тона пшеница и е най-големият клиент за този вид зърно.

 

Бъдещата реколта от соя в Южна Америка може да се понижи под очакванията поради продължителните валежи в Аржентина и засушаването в Бразилия. Вероятността прогнозираните 55-56 млн. тона соя в Аржентина да не се добият е висока, като понижението може да бъде с 3-6 млн. тона.

ZarnoBorsa13 Ноемв, 2012