Ще застане ли Индия до водещите износители на пшеница?

 

Според оператори от пазара, към настоящия момент индийската пшеница се ползва със значително търсене на азитаския пазар на зърно, успешно притискайки крупен износител като Австралия. През третото тримесечие на годината Индия успешно увеличи доставките си на фуражна пшеница във Филипините, които досега традиционно купуваха от Австралия.

 

Засушаването в Австралия и ниските цени на индийската пшеница са предпоставки за нейното активно търсене. Сега тя се предлага за 335 USD/тон, което е значително по-малко от цената на австралийската пшеница – 360 USD/тон. Интензивният износ се свързва със желанието на индийското правителство да намали запасите от пшеница, които сега надхвърлят три пъти необходимото ниво.

 

Планира се в близко бъдеще да се изнесат още 2-3 млн. тона пшеница за основните и потребители – Тайван, Бангладеш, Йемен и др.

 

IGC прогнозира износ от 5 млн. тона на пшеница от страната за сезон 2012-2013 МГ.

 

През новия сезон Индия отново очаква рекордна реколта от пшеница. Това се прогнозира поради добрите мусонни валежи през последния месец. Рисков фактор може да бъде само високите температури до жътвената кампания.

 

При това положение, Индия би могла да се превърне в едни от големите износители на пшеница в света редом с Казахстан и Украйна.

ZarnoBorsa07 Ноемв, 2012