Затягането на световният пшеничен баланс може да доведе до ръст в цената на зърната

 

Световният пазар на пшеница е в очакване на нова неприятна изненада. Предлагането на пшеница през 2012-2013 МГ ще се окаже още по-ниско от прогнозата през Октомври на USDA и IGC.

 

В Австралия – един от големите производители и износители на пшеница стартира жътвената  кампания като първите резултати се оказват разочароващи. Добивите от щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд са по-ниски от очакваните и съдържанието на протеин в зърното е по-ниско от средните нива. В Западна Австралия ситуацията с качеството на зърното е по-добра от миналата година, но обемите ще са значително по-ниски. Анализаторите веднага понижиха реколтата до 20,5-21 млн. тона.

 

В същото време в Аржентина реколтата от пшеница може да намалее до 10 млн. тона според прогноза на Зърнената борса в Росарио. Малко по-висока прогноза дават анализаторите от Зърнената борса в Буенос Айрес – 10,12 млн. тона и USDA – 11,5 млн. тона.

 

Големи размествания по пазарите и още по-голям дефицит от пшеница може да внесе т.н. „китайски фактор”. В потвърждение на това е наскоро проведените мащабни покупки на пшеница от страна на Китай. През Септември 2012г Китай е внесъл 520 хил. тона пшеница, което е с около два пъти повече от същия месец на предходната година. Очакванията са Китай да закупи в близките три месеца още 1 млн. тона пшеница.

 

Специалисти от Rabobank прогнозират, че през сезон 2012-2013 МГ Китай може да внесе около 3,6 млн. тона пшеница, което ще е най-големият обем за последните 8 години. При това се отчита, че рязкото увеличение на вноса от страна на Китай все още не е заложено в съществуващите нива на цените. С голяма вероятност може да се очаква нов рязък тренд в повишение стойността на пшеницата.

ZarnoBorsa06 Ноемв, 2012