Световните цени на соята могат да нараснат поради забавената сеитба в Южна Америка

 

Експерти на Rabobank допускат възможността за повишение на световните цени на соята и царевицата поради забавяне на посевната кампания в Южна Америка.

 

Ниските темпове на кампанията се обясняват с късното начало на посевната кампания в северните части на Бразилия поради силните валежи. В резултат на това стойността на соята и царевицата може да нарасне до рекордни стойности по световните пазари.

 

През Август 2012г царевицата в САЩ поскъпна до рекордните 8,49 USD/бушел, което беше свързано с влошените перспективи пред реколтата в САЩ. От тогава цената и се е понижила с 12%.

 

В началото на Септември стойността на соята беше се повишила до рекордните 17,89 USD/бушел, след което се понижи с 13%.

 

Rabobank прогнозира, че реколтата от соя в Бразилия ще се повиши с 20% в сравнение размера на реколтата през 2011-2012 МГ до 79,8 млн. тона. Прогнозата на USDA е за реколта от 81 млн. тона. Очаква се, че през 2012-2013 МГ Бразилия ще бъде най-големият производител и износител на соя в света. САЩ ще останат на второ място.

 

Прогнозата на Rabobank за реколтата от соя в Аржентина е 54,6 млн. тона.

 

Площите със соя в Бразилия през сезона ще достигнат 269 млн. декара, като до сега са засети над 20% от тях. Площите със соя в Аржентина ще достигнат 195 млн. декара.

 

Прогнозата за реколтата от царевица в Бразилия ще бъде 73,3 млн. тона, а прогнозата на USDA е 70 млн. тона. В Аржентина царевицата ще достигне 25 млн. тона /28 млн. тона от USDA/.

 

В случай на влошени метеорологични условия в Бразилия и Аржентина реколтата от соя ще бъде само 120 млн. тона, а от царевица до 88 млн. тона. Това ще доведе до поскъпване на царевицата с 0,9 USD/бушел и 2 USD/бушел за соята.

ZarnoBorsa06 Ноемв, 2012