Сушата в Европа може да отвори вратите за ГМО царевица в ЕС

 

Сушата през лятото на настоящата година може да принуди Европа да увеличи вносът на зърнени култури. При това обемът на импорта може да достигне най-високото ниво след 2007-2008 МГ. В тази връзка не изключено да се достигне до внос на ГМО царевица от Бразилия за допълване на доставките от Украйна, която е основен износител за ЕС.

 

Силната суша в САЩ ще доведат до това, че страните от ЕС ще се сблъскат с трудности при вносът на зърно и е възможно да се ограничи неговото използване.

 

Прогнозите за собственото производство на царевица в ЕС бяха понижени с 10 млн. тона след първоначалните оценки за реколта от 65 млн. тона. Големи производители като Унгария и Румъния прибраха много малък обем царевица поради сушата.

 

Аналитици очакват вносът да надхвърли миналогодишния, който беше 6 млн. тона. През настоящата година се очаква вносът да достигне 9 млн. тона.

 

Пазарите реагираха на рекордните цени на царевицата в САЩ като насочиха доставките от Бразилия и Аржентина. Единствените съмнения относно доставките от ЕС остава въпроса с ГМО. Вероятността забраната за вносът на ГМО царевица да бъде отменена се увеличава.

 

Най-силната суша в САЩ за последните десетилетия изменя традиционните пътища за транспорт на зърно. В настоящия момент влаковите композиции и баржи се движат в посока на царевичния пояс на страната, а не към Мексиканския залив. Преработвателите на царевица в царевичния щат №2 на САЩ, където реколтата беше най-ниската за последните 25 години закупуват зърно от Северна Дакота, където реколтата е рекордна. Южните щати изпращат баржи на север по р.Мисисипи.

ZarnoBorsa02 Ноемв, 2012