Избрани новини от света

 

Сирия обяви нов търг за покупка на 100 хил. тона хлебна пшеница, който ще се проведе на 12 Ноември.

 

Вносът на пшеница в Мароко ще се повиши до 4,5 млн. тона през настоящия сезон. В предходната година в страната са импортирани 2,9 млн. тона мека пшеница и 0,65 млн. тона пшеница дурум.

 

Според Австралийското метеорологично бюро, в момента няма развитие на природното явление Ел Ниньо. Факторите отразяващи появяването му остават неутрални, което е много необичайно за настоящия период на годината. Въпреки това все още се съхранява риска това явление да се развие, защото температурата на повърхностните екваториални водни слоеве в Тихия океан е по-висока от средната. Ел Ниньо носи суша в Австралия, Индонезия и други азиатски страни, а също така обилни валежи в Южна Америка.

 

През периода Януари-Септември в пристанище Руан са обработени 3,7 млн. тона зърно, което е по-малко от предходната година - 5,6 млн. тона. За периода 1-24 Октомври са обработени 0,53 млн. тона зърно, което е с 5% повече от същия период на 2011 година.

 

Обемът на лицензите за износ на пшеница от ЕС са в размер на 242 хил. тона при 493 хил. тона седмица по-рано. От началото на сезона са издадени лицензи на износ на 4,92 млн. тона.

 

Южна Корея се запасява с не ГМ соя, като е обявен търг за доставка на 50 хил. тона соя.

ZarnoBorsa29 Окт, 2012