Производството на етанол в САЩ ще се редуцира с 5,7%

 

Производството на етанол в САЩ през текущата година ще се редуцира с 5,7%, поради трудности със закупуването на суровина и рекордно високите цени на царевицата – прогноза на Международната енергийна агенция IEA.

 

Средният обем при производството на американски етанол е около 855 хил. барела на ден, като през 2011г е бил 907 хил. барела на ден. В случай, че следващата година е добра за реколтата от царевица, количеството на произвеждания етанол може да достигне 888 хил. барела на ден.

 

САЩ са най-крупния производител на етанол в света, като делът им достига 60% от общото производство. В страната етанолът се добива от царевица, като 40-42% от реколтата се използва за производството му.

 

Производството на етанол в Аржентина през следващата година ще се удвои, поради стартиране дейността на нови мощности.  През 2013г страната ще произвежда 600 хил. тона етанол, докато през 2012г производството е било 250 хил. тона, а през 2011г – 130 хил. тона. Бързият ръст на производството се дължи на държавната подкрепа за сектора и изискването за минимална част на етанола в горивото - 5%.

 

В Аржентина за производството на етанол се използват 1,2 млн. тона царевица, което е по-малко от 5% от производството в страната.