Светът става повече зависим от световната търговия с пшеница

 

През последните шест месеца, цената на пшеницата много силно зависеше от волатилността на царевичния пазар. Прогнозира се, че тази връзка скоро ще бъде разкъсана. В същото време целият зърнен пазар беше засегнат от редица глобални и значими събития, които измениха и перспективите пред пазара на пшеница.

 

Пазарът на пшеница през последните месеци много активно използваше запасите от тази култура с цел поддържане на баланса и избягване на дефицит при доставките.

 

Джек Уоттс от «Home Grown Cereals Authority», заяви, че производството на пшеница в текущия сезон беше много разочароващо и отново е на нивото на 2010 година. Много от проблемите са били свързани с лошите условия за отглеждане на зърнени в Русия, Украйна и Казахстан. Значителното редуциране на производството в тези страни води до ограничаване на износа, в частност на фуражна пшеница. В настоящия момент ЕС се сблъсква с намаляване на вноса на пшеница с ниско и средно качество. Този дефицит може да бъде компенсиран с по-високата реколта в САЩ и Индия.

 

Прогнозите сочат, че САЩ ще увеличи износа си на пшеница от 27,9 млн. тона на 32 млн. тона, като увеличава дела си в световния експорт от 19% на 24%. В същото време Русия, Украйна и Казахстан ще намалят дела си от 26% на 15%.

 

Светът ще се сблъска с все по-голяма зависимост от търговията с пшеница, а за намаляване на последствията са необходими стабилни международни отношения. Руският износ съвсем до скоро беше конкурентен, но сега нещата са променени. Измененията на пазара се виждат и при доставките на пшеница в Египет – от предимно руска до френска и аржентинска.

 

Слабата реколта в някои региони, които досега бяха основни доставчици на пшеница, доведоха до това, че запасите да се използват за активен износ и само САЩ остана със значителни резерви.

 

Сега някои износители разглеждат възможността нормирани доставки за експорт и запазване на запасите. В Европа запасите от зърно остават относително ниски, особено това се отнася до запасите от пшеница, защото сега пазарът се обляга предимно на тях. Европа се доближава до времето, когато ще наблюдаваме нормирано търсене. Износът от ЕС ще се редуцира от 20,1 млн. тона през 2011-2012 МГ до 14 млн. тона през тази МГ. Запасите ще намалеят до 20 млн. тона.

 

Пазарите ще се обърнат към САЩ и Индия за доставки. Развитието на ситуацията не е както през 2007-2008 МГ, като съпоставките между двата сезона са трудни. Метеорологичните условия през 2013-2014 МГ може да принудят пазарните участници да обърнат повече внимание на нивото на запасите.