Избрани новини от света

 

Държавната зърнена агенция на Алжир OAIC е закупила 400 хил. тона хлебна пшеница с произволен произход. Доставката ще се извърши през Декември, а цената на сделката е 354,5-355 USD/тон. Търговци предполагат, че произхода на пшеницата е Аржентина, защото предложенията от Франция са били с 10-12 USD/тон по-скъпи.

 

Южно корейската асоциация на преработвателите на царевица Kocopia е закупила 55 хил. тона царевица от Cargill. Цената на доставка ще бъде 319,8 USD/тон при условия C&F. Произхода на царевицата е от Южна и Северна Америка. Отделно са закупени 63 хил. тона царевица с цена 318,42 USD/тон при условия C&F и доставка 15.03.2013 година.

 

Южна Корея е закупила фуражна пшеница с произволен произход от Alfred C. Toepfer с цена 325,95 USD/тон и доставка до 20.01.2013 година. Страната се отказа от провеждането на търг за закупуване на 210 хил. тона царевица поради закупуването на фуражна пшеница.

 

Тунис е обявил търг за закупуването на 50 хил. тона пшеница с доставка Ноември-Декември.

 

Второто по големина пристанище във Франция – Ла-Рошели е задръстено с голямо количество зърно. Фуражната пшеница се съхранява на открито, като от дъждовете покълва. През летните месеци цената на френската пшеница рязко нарасна, което намали търсенето и. В същото време производителите използваха високите цени и реализираха продукцията си, а превозите към пристанищата нараснаха и препълниха складовете им. Подобна ситуация се наблюдава не само в Ла-Рошели, а и в Руан, Нант, Дюнкерке и Бордо. В последствие експортното търсене се активизира, но се усети недостиг на кораби, което отново затруднява извозването.

ZarnoBorsa22 Окт, 2012