Глобалното търсене на палмово масло ще продължава да расте

 

Индонезия и Малайзия – най-големите производители на палмово масло не трябва да намаляват неговото производство тъй като търсенето продължава да расте според прогноза на Oil World.

 

Очакванията са за търсене в размер на 78 млн. тона палмово масло към 2020 година в сравнение с 52 млн. тона през 2012 година. Прогнозира се производството на Индонезия към 2020г да достигне 26 млн. тона, а на Малайзия 18,5 млн. тона. Годишното нарастване на производството в Индонезия ще достигне 2 млн. тона, а в Малайзия 0,4 млн. тона.

 

Малайзия е получила приход от експорт на палмово масло за последните 11 месеца в размер на 25 милиарда долара. Възможностите са били за получаване на още 6,5-7 милиарда долара, но безпрецедентния спад в цената му е попречило за това. Спадът се дължи на ценовата война с индонезийското палмово масло. Цената на маслото се е понижила с 326 USD/тон /30%/ за този период.

 

Уреждането на проблема е свързан с приетото решение от правителството на Малайзия за преразглеждане на износните мита, като по-нататъшно снижение на котировките е малко вероятно.

ZarnoBorsa19 Окт, 2012