Бразилия може да стане втори в света износител на царевица

 

Бразилия може да изпревари Аржентина като втори по големина износител на царевица в света. Според прогноза на бразилската държавна агенция CONAB, износът на царевица от страната може да достигне 17,5 млн. тона през стопанската година, която почти съвпада с календарната. Това е с 88% повече от износа през предходната година и повече от предходната прогноза, която беше 16 млн. тона. Според прогнозите Аржентина ще изнесе 16,45 млн. тона царевица през сезона.

 

От началото на сезона Бразилия е изнесла 8,56 млн. тона царевица. При това 90% от износа е извършен през периода Юли-Септември. През Октомври се очаква износ от 3 млн. тона царевица.

 

Най-големи купувачи на бразилска царевица са Иран, Египет и Южна Корея.

 

През следващата година Бразилия може да премине към внос на канадска пшеница вместо аржентинска.

 

Аржентина се явява основен доставчик на пшеница в Бразилия. Аржентинските износители се ползват не само от логистични, но и от тарифни преимущества. Аржентина и Бразилия са в един търговско-икономически съюз – MERCOSUR.

 

Пшеницата става все по-малко привлекателна за сеитба от аржентинските фермери, които предпочитат да засяват царевица и соя. През настоящата година Аржентина е изнесла почти 12 млн. тона пшеница, а в следващата вероятно не повече от 5,5 млн. тона.

 

Канадската пшеница, за разлика от аржентинската се облага с 10% мито и фрахт, който също се облага с данък от 25% върху стойността на превоза.

ZarnoBorsa15 Окт, 2012