Жътва и зърнена реколта в Русия

 

По оперативни данни от МЗ на Русия, зърнените и зърнобобовите култури са ожънати на площ от 364 млн. декара при 379 млн. декара през миналата година. Средните добиви са в размер на 185 кг/декар при 231 кг/декар през 2011 година. Прибрани са 67,5 млн. тона зърно бункерно тегло при 87,6 млн. тона през 2011г или с 20,1 млн. тона по-малко.

 

Коментар на СовЕкон:

 

Важна особеност на последните данни от жътвената кампания е корекцията на ожънатите площи, свързани с унищожаването на посевите от сушата. Те ще бъдат намалени с 36 млн. декара в сравнение с миналата година. При това вече са ожънати 92,5% от площите, т.е. почти няма какво повече да се жъне.

 

При тази данни е напълно възможно нето реколтата да бъде под 70 млн. тона. Реколтата от пшеница е на практика ожъната – 95% от площите. Остават за жътва най-слабите посеви. Прибрани са 38,4 млн. тона пшеница в бункерно тегло. Общата нето реколта от пшеница ще бъде 38 млн. тона. В Сибир са прибрани само 5,1 млн. тона пшеница, което е най-ниската реколта през последните 40 години. Въпреки това официалната прогноза за реколтата от зърно все още е в рамките на 72-73 млн. тона.

 

Както от времето на комунизма и сега съществува практика за скриване или надписване на реколта. Тези две явления почти се уравновесяват. Наличието на така нареченото «задбалансово зърно», което преминава от ръка на ръка и с него се хранят част от животните в личните стопанства също е факт. С това зърно обаче се повишава само приходната част на зърнения баланс, а се оставя без изменение разходната му част. Така много лесно се получава голям експортен потенциал на страната, който при някои прогнози е в рамките на 15-17 млн. тона, като при това не се ощетява зърнения баланс на страната.

 

Остава само вътрешните цени да са в курса на толкова голям експортен потенциал, но те не са. Жътвата не е завършила, а цените са вече на рекордни стойности в Южните части на страната и в Сибир. Износителите също не се хвърлят да сключват нови контракти за износ, въпреки предсказания голям експортен потенциал. При тях сега е основна задача да намерят зърна на приемливи цени, за да приключат настоящите си контракти.

 

Износът на слънчогледово масло от Русия през Август е бил 86 хил. тона, при 78,5 хил. тона през Юли. Страните, за които е било насочвано маслото са Египет 33,3 хил. тона, Иран 12,9 хил. тона, Турция 9,2 хил. тона и Узбекистан 8,1 хил. тона. За цялата 2011-2012 МГ от страната са изнесени рекордните 1,43 млн. тона слънчогледово масло.

 

Обемът на износа на зърнени от Русия за периода 1 Юли до настоящия момент е 7,5 млн. тона. През Октомври се очаква износ на още 2-2,5 млн. тона зърно.

 

През Септември са изнесени 2,7 млн. тона зърно. За отбелязване е тенденцията за силен спад на износа в края на Септември. 

 

Министър председателят на страната - Медведев обяви началото на програмата за интервенции на зърнения пазар. Очакват се подробности за прилагането и.

ZarnoBorsa08 Окт, 2012