Новини от света

 

Правителството на Египет отмени забраната за износ на ориз от 1 Октомври. Забраната действаше през последните 4 години. Реколтата от ориз в страната достигна 4,6 млн. тона, което е повишение със 7% спрямо миналата година. Вътрешното потребление е на ниво от 3,5 млн. тона, като разликата може да бъде изнесена. Стартирането на износът ще подбие позициите на руския и американски ориз в Близкия изток. Цената на египетския ориз може да бъде на ниво от 750 USD/тон. Въпреки недостигът на храни в Египет, държавата разрешава износа с цел увеличаване приходите в бюджета. Експортната такса при ориза е в размер на 164 USD/тон.

 

Съгласно последният отчет на МЗ на Аржентина, през 2012г се наблюдава снижение в обема на преработка на соя в страната. В периода Януари-Август  преработката е била 23,6 млн. тона, което е с 3,4% по-ниско от същия период на предходната година. През Август са преработени 2,81 млн. тона соя, което е спад от 6,8% спрямо Август 2011 година. Спадът се дължи на ниската реколта от соя. Цените на аржентинската соя са се повишили през последната година с 30%, на соевия шрот с 53%, а маслото е поевтиняло с 2%.

 

FAS USDA е понижило прогнозата се за реколтата от пшеница в Австралия до 24 млн. тона от 26 млн. тона през Август. Реколтата от ечемик е намалена до 7 млн. тона от 8 млн. тона в предходния месец. Експортът на пшеница от страната също е понижен до 21 млн. тона от 24 млн. тона през 2011-2012 МГ, а на ечемика до 3,5 млн. тона /5,0 млн. тона/.

 

Индия може да разреши внос на 1 млн. тона растителни масла в периода Октомври 2012-Ноември 2013 години. Количеството ще се използва за субсидирани продажби на вътрешния пазар.

 

Според информация от официални източници, Мексико в близко бъдеще може да пристъпи към внос на южноамериканска царевица от Бразилия и Аржентина. До момента внос се е правил предимно от САЩ. През 2011г са в страната са внесени 7,82 млн. тона царевица.

 

САЩ са блокирали инициативата на Франция за среща на Г20 относно приемани на мерки за стабилизиране на световните продоволствени пазари. В официално писмо е записано, че пазарите функционират добре и няма нужда от корекции.

ZarnoBorsa08 Окт, 2012