Африка. Производството на царевица може да падне с 14%

В много страни от света, произвеждащи зърно, метеорологичните условия въздействат неблагоприятно върху добивите от царевица. Страните от черния континент не са изключение при намаляването на реколтата, но по друга причина.

Южна Африка е най-големият производител на царевица на целия африкански континент. Въпреки това, по определени причини, земеделската реколта може да се намали до минимум. В особен риск се намира  царевицата,  чието производството  може да падне с 14% през сезон 2010/11.

През изминалата година, производството на царевица е 12,82 милиона тона, но тази година реколтата е 11,04 милиона тона, най-ниското ниво от четири години. 

Реколтата  от бяла царевица, по прогноза, ще спадне с 19% до 6,36 милиона тона. Тази  царевица, жителите на Южна Африка  използват за готвене. Производство на жълта царевица ще спадне с 6,1% до 4,68 милиона тона. Тази царевица се използва за фураж за животновъдството.

Въпреки това, запасите от царевица в зърнохранилищата към края на януари се увеличават с 19% , в сравнение с данните по това време на миналата година и са 5,22  млн тона.

Производство на царевица през тази година ще спадне поради факта, че за много африкански фермери не е било рентабилно отглеждането на царевица през миналата година, тъй като цените са достигнали най-ниското си ниво от четири години насам - 144,35 долара за тон.

Земеделските производители са решили да сменят отглеждането на царевица с производството на други култури,  приоритетно маслодайни. Тази година производството на маслодайни семена ще се увеличи с 65% и  ще достигне 808 хил тона. Освен това, производството на соя през този сезон, ще се увеличи с 29% до 729 хил тона, съобщава информационна агенция "Казах-зърно".

 

ZarnoBorsa28 Фев, 2011