Oil World: Перспективите пред реколтата от канола в Канада се влошават

 

Перспективите пред реколтата от канола в Канада се влошават, след като в началото на жътвената кампания паднаха обилни валежи. Освен това негативно влияние оказа разпространяването на заболявания и насекоми по посевите. Високите температури също оказаха негативен оттенък. Когато са започнали валежите, около 60-70% от посевите не са бил прибрани.

 

Специалисти от Oil World понижиха прогнозата за реколтата от канола в Канада от 15,7 млн. тона до 15 млн. тона, което не е най-ниската прогноза в сравнение с други анализатори. Някои експерти смятат, че реколтата може да достигне 14,5 млн. тона.

 

Към 1 Август запасите от канола в страната са били само 0,8 млн. тона. Прогнозата за експорта е намалена с 0,8-0,9 млн. тона до 7,85 млн. тона.

 

Очаква се, че през сезона най-голям купувач на канадска канола ще остане Китай. Доставките могат да достигнат 2,65 млн. тона, което ще доведе до намаляване на износа за други страни като Пакистан и ОАЕ.

 

Предвид намаляването на износа на канола и слънчоглед за Пакистан, страната увеличава вноса на палмово масло. Намаляването на износа от Канада ще увеличи търсенето от други страни производителки на канола – Австралия и Украйна.

 

Реколтата от рапица в Украйна е около 1 млн. тона, от които 960 хил. тона ще бъдат предназначени за износ. От това количество половината вече е изнесено.

ZarnoBorsa02 Окт, 2012