Обзор на китайския пазар на свинско месо

 

Мотивът за представяне настоящият обзор на читателите е, че състоянието на този пазар определя в значителна степен ценовите нива на зърнените и маслени по света.

 

Китай е най-големият производител на свине в света с дял от 51%. През Юни 2012г поголовието на племенни стада от свине в страната е било 49,54 млн. глави, а общото поголовие е достигнало 460,75 млн. глави.

 

Юлският показател за общото поголовие е нараснал с 2,5% за същия период на 2011г, а поголовието на свине майки е нараснало с 4,1%.

 

Рентабилността на производството на свинете продължава да се понижава. Рентабилността устойчиво се понижава в няколко крупни производствени района на Китай. За три седмици, печалбата се е понижила с 21,59 USD на свиня. В края на м.Март печалбата от свиня е  била 29,68 USD, което е значително по-ниско от печалбата в края на Януари - 95,24 USD. Средната печалба от свиня за 2011г  е била 79,37 USD.

 

Прогнозата за цена/печалба през 2012г включва в себе си: цена живо тегло 2,63 USD, средна цена на царевицата 396,83 USD/тон, съотношение цена живо тегло / цена на царевица 6,93:1 и средна печалба от свиня 55,56 USD за животно.

 

През второто тримесечие на годината, е прогнозирано спад в цената на свинете, като средната цена се е колебала в рамките на 2,22 USD/килограм. За третото тримесечие на годината цената се запазва същата с минимално повишение през Септември. Към 2 Септември цената на живото тегло е достигнала 2,23 USD/килограм. Намалената консумация през летния сезон на свинско месо и по-високия внос ще задържат цените на настоящите нива, които са по-ниски от лятото на 2011 година.

 

Националната комисия за развитие и реформи /NDRC/ започна втора кампания по изкупуване на замразено свинско месо, за да достигнат резервите 100 000 тона и да се стабилизират цените. 

 

През миналата година ръстът в цените беше постигнат в края на Януари и началото на пролетта. Голям роля върху ръста на цените са оказали по-високата смъртност причинена от епидемии. През тази година е нямало епидемии сред животните, при това вносът се е увеличил два пъти. Така ръст в цените не беше отбелязан.

 

Консултантската компания Beijing Orient Agribusiness Consultant Co прогнозира, че вносът на американско свинско месо в Китай ще се увеличи с 29% през тази година. През миналата година импортът е бил 620 хил. тона, от които 480 хил. тона американско месо.

 

Погледнато глобално, при настоящото състояние на пазара на свине в страната не може да се очаква силно повишение на поголовието, от където не може да се очаква и силно повишение в консумацията на зърнени за изхранването на животните.

ZarnoBorsa17 Септ, 2012