Украйна може да въведе мораториум върху износа на зърно

 

МЗ в Украйна може да въведе ограничение върху износа на зърно от страната след достигането на експорт от 4 млн. тона, според данни от министерството.

 

В началото на Септември между Министерството и износителите е постигнато споразумение за износ на пшеница в сезона от 4 млн. тона /19,4 млн. тона общо зърно/. За периода Юли-Август от страната са изнесени 1,3 млн. тона пшеница - през Юли са изнесени 370 хил. тона, а през Август 931 хил. тона.

 

От Министерството е заявено, че след изпълнение на вече подписаните договори /които са значителен обем/ за износ, от Украйна месечно ще се изнасят около 50-100 хил. тона пшеница.

 

Към 11 Септември в Украйна са ожънати 1,1 млн. тона царевица, като са обработени 3,16 млн. декара /7% от общите площи с царевица/ при среден добив от 348 кг/декар. До момента с рапица са засети 8,58 млн. декара /91% от плана/.

 

В Украйна през 2012г се очаква ръст в производството на свинско месо от 7,1% спрямо 2011г до 750 хил. тона.

 

При съчетаването на много ниският първоначален добив от царевица, покачването в производството на месо и желанието на правителството да задържа максимално цените при тяхното повишение, е напълно възможно в края на годината да се въведе забрана за износ на пшеница от страната.

ZarnoBorsa14 Септ, 2012