Световните запаси от свинско месо се повишават

 

Последния обзор на запасите от замразено месо на склад проведени от МЗ на САЩ показват, че към края на Юли общите запаси от говеждо, свинско и птиче месо са 2,206 милиарда фунта, което е с 2,5% повече от година по-рано и с 2,1% повече от средното ниво за последните пет години.

 

Въпреки добрите запаси, темпът на съкращаване на запасите през Юли е обнадеждаващ, тъй като те са намалели с 2,2% спрямо предходния месец. Голяма част от увеличението се дължи на по-големите запаси от свинско месо и в по-малка степен на говеждо месо. 

 

Запасите от свинско месо в хладилните камери рязко са се увеличили през пролетта и остават по-високи от предходната година в продължение на цялото лято. Тези запаси са в обем от 546,6 милиона фунта, което е с 20% повече от предходната година.

 

Повишените обеми от замразено месо показва, че производителите са пристъпили към значително намаление на племенните стада, което натиска цената в краткосрочна перспектива.

 

При отчитане на факта, че царевицата и соевия шрот остават на рекордно високо ниво, производителите бързо пристъпиха към увеличаване доставките на месо към пазара. Производството на свинско месо през предходната седмица е било с 6,7% повече от същия период на предходната година. Това производство може да се запази и през следващата седмица. Обемът на запасите в хладилниците явно не е полезен при този пазар. Цената на свинското месо силно се е понижила през последните две седмици.

 

Общият обем от говеждо замразено месо е с 10% повече от предходната година и съставя 455,7 милиона фунта. Запасите от говеждо без кост са нараснали с 6%, а на говежди изрезки с 33%. Купувачите са много обезпокоени от очакваната в края на годината инфлация на говеждото месо и използват хладилници за натрупване на запаси. Износът на говеждо е по-висок от предходната година, но се забавя, което поддържа запасите в определени граници.

 

Доставките на месо от бройлери рязко са се съкратили през последните месеци, поради намалено производство от тази индустрия. Общият обем от запаси в хладилни камери е 648,6 милиарда фунта, което е с 14% по-ниско от предходната година. Намалените запаси и очакваното по-нататъшно намаление на производството създават условия за оптимистична прогноза за цената на птичето месо в краткосрочна  и средносрочна перспектива.

 

Китайският внос на свинско месо от САЩ ще нарастне с 29% въпреки високите цени на зърното в Америка. През втората половина на 2011г вносът е нараснал с 30%. Като обем вносът е 620 хил. тона, което е по-малко от 2% от общото годишно потребление на свинско месо в Китай. През 2011г Китай е внесъл 480 хил. тона свинско от САЩ.

ZarnoBorsa04 Септ, 2012