Русия не ограничи износа на зърнени

 

МЗ на Русия понижи прогнозата си за реколтата от зърнени до 70 млн. тона. При това положение износът може да бъде в рамките на 10-14 млн. тона.

 

На заседанието си в Петък, Комисията за мониторинг на хранителните пазари излезе със становище, че Русия няма да ограничава износа на зърнени от страната. Заявено беше, че не се очакват ограничителни режими в следващите години. Така пазарът се оставя изцяло на саморегулиране от търсенето и предлагането.
След тази информация, първите коментари на анализаторите бяха, че Русия оставя известно време износителите да правят своя бизнес в страната, като след това се очакват ограничителните мерки.

 

При намалената прогноза за реколтата и при слабите резерви в сравнение с 2010г, не е възможно решението за забрана да се забави прекалено много.

 

СовЕкон понижи своята прогноза за реколтата от пшеница в Русия до 38 млн. тона от 39 млн. тона в предходната прогноза. Прогнозата за ечемика е в размер на 13,8 млн. тона , а на царевицата 6,8 млн. тона.

 

Много тежка е ситуацията в Сибир, където реколтата от пшеница може да остане под 6 млн. тона, което е най-слабата реколта там от 60-те години на миналия век.

 

С отчитане на намалените запаси, общото предложение на пшеница ще е с 9 млн. тона по-ниско от сезон 2010-2011 МГ, като при това интервенционните запаси са 5 млн. тона, т.е. два пъти по-ниски от лятото на 2010 година – 10 млн. тона.

ZarnoBorsa03 Септ, 2012