Обзорни новини от изтеклата седмица

 

Асоциацията на фермерите в Германия -  DBV, повиши прогнозата се за реколтата от зърно до 43,8 млн. тона, в това число 21 млн. тона зимна пшеница, 0,9 млн. тона пролетна пшеница, ръж 3,6 млн. тона и царевица 5,5 млн. тона. Реколтата от рапица е оценена на 4,4 млн. тона. През 2011г реколтата от пшеница в страната е била 22,7 млн. тона.

 

Главна причина за по-ниската реколта са студовете през зимата, когато са загинали значителен брой растения. Прогнозата на Strategie Grains за реколтата от пшеница в Германия е 23,4 млн. тона.

 

Износът на соя и слънчогледово масло от Аржентина е преустановено за 3 дни поради стачка на санитарните инспектори в пристанище Росарио. Стачката се провежда в период на сравнително ниска активност на порта.

 

Поради очаквани дъждове в Аржентина се ускорява сеитбата на царевица. USDA прогнозира нарастване реколтата от соя с 34% до 55 млн. тона и на царевица с 33% до 28 млн. тона.

 

Либия е закупила 50 хил. тона руска хлебна пшеница.

 

Сушата в САЩ няма да доведе до поскъпване на вносната царевица от САЩ в Мексико до края на годината. Причина за това са вече сключените контракти преди Юли за доставка на царевица при значително по-ниски цени от настоящите. За седемте месеца н началото на 2012г в Мексико са внесени 7 млн. тона царевица при 5 млн. тона за същия период на 2011 година. За първото полугодие на 2012г в Мексико са внесени 11,89 млн. тона зърно, което е с 23% повече от предходната година.

 

Сушата повишава цените и на пшеницата в Австралия. Особено силно сушата се отразява на посевите в Западна Австралия. Цените се повишават благодарение на силното и устойчиво търсене на пшеница от азиатските страни. За последната седмица цените са се повишили с 15 USD/тон. В случай, че сухото време се съхрани и през Септември, производството на пшеница в Западна Австралия може да се понижи до 6 млн. тона, при очаквани по-рано 8 млн. тона и реколта от 11,6 млн. тона през 2011 година. Цената при условия FOB на бяла премиум пшеница е 360 USD/тон с износ през Декември-Януари. Австралийската стандартна бяла пшеница се предлага при условия FOB с цена 350-370 USD/тон.

 

Цените на канолата в Канада растат след публикуване на официалните оценки на реколтата то тази култура. Според Statistics Canada, през 2012г в страната са прибрани 15,4 млн. тона канола, което е с 1 млн. тона по-малко от прогнозите на търговците и с 0,9 млн. тона по-малко от прогнозата на USDA. При това редица експерти подчертават, че оценката е силно завишена. От Oil World прогнозират реколта от 14,63 млн. тона. Ниската реколта е в следствие на понижени добиви, които са найниските за последните пет години – 180 кг/декар. Има основания да се смята, че семената са повредени от болести и пестициди, което ще се отрази на износа. Износът през Юли е бил 400 хил. тона, а през Юни 495 хил. тона.

 

Statistics Canada прогнозира нарастване реколтата от зърнени и соя в Канада. Пшеницата ще бъде 27 млн. тона при 25,3 млн. тона в предходната година. Реколтата от царевица ще бъде 11,7 млн. тона при 10,7 млн. тона през 2011 година. Реколтата от соя ще бъде 4,4 млн. тон апри 4,2 млн. тона през 2011 година.

 

Индия за момента не планира ограничения върху износа поради падналите добри валежи. Макар и със закъснение мусонните дъждове подобриха състоянието на посевите в страната.

 

През 2012-2013 МГ производството на царевица в Сърбия ще се понижи с 50%. Реколтата се оценява на 3,5-4 млн. тона при планирани 7 млн. тона. От сушата са пострадали посевите от соя и слънчоглед, като добивите им могат да се редуцират с 30% и 50-70%.

 

Мароко отменя вносните мита за пшеница. Сега те са 14%, но през Октомври митата ще бъдат напълно отменени.

 

Жътвата на пролетна пшеница в САЩ протича с рекордни темпове. Към средата на Август са ожънати 65% от площите. Производителите съобщават за реколта над средната. Прогнозата за добивите е 288 кг/ декар.

ZarnoBorsa27 Авг, 2012