Китай: очаква се спад на вноса на соя и царевица

 

Експерти на националния информационен център по въпросите на зърното и маслените в Китай прогнозират, че през 2012г вносът на соя може да се съкрати до 4,5 млн. тона в месец, като за Септември и Октомври може да е по-малко от 4 млн. тона.

 

През първата половина на 2012г средно месечно страната е внасяла по 4,84 млн. тона соя, като за Юни са внесени 5,62 млн. тона.

 

Месечното търсене на соя в Китай е 4,7 млн. тона. С цел обезпечаване на вътрешното потребление, правителството планира на всеки два месеца да продава на пазара по 400 хил. тона соя от държавните запаси.

 

Рекордните цени на царевицата затрудняват вноса на това зърно в Китай, като доставките ще започнат да се понижават. Сушата в САЩ затруднява износа за Китай, като се увеличават доставките за вътрешния пазар. В Китай съществуват вътрешни резерви за увеличаване на засетите с царевица площи.

 

Намалението на вноса на царевица в Китай ще окаже силно влияние по пазарите. Същото се забелязва и в Япония, като вносът на царевица в страната е най-слабият от 1986 година.

 

Южна Корея има за цел натрупване на запаси от царевица, пшеница и соя с цел балансиране на пазара при силни сътресения.

 

Предвид водените от азиатските правителства политика за повишаване на жизненото равнище на населението не очаквам резки промени в потреблението на зърна в региона. Китай ще продължи с усилията за увеличаване на производството на царевица, темпът на което постепенно ще намалява.