ЕС: прогнозата за производството на царевица е понижено

 

Поради силната суша в южните части на ЕС /Италия, Румъния, Унгария и България/, е намаленa прогнозата за производството на царевица от 65 млн. тона на 60,4 млн. тона.

 

През изминалата седмица, потенциалът на посевите значително се е съкратил поради температури над 35 градуса, което е с около 5 градуса над нормите.

 

Потреблението се оценява на 71,1 млн. тона.

 

Благодарение на добрите природни условия във Франция е повишена прогнозата за производството до 8,9 млн. тона. Това обаче е по-ниско от предходната година, когато са добити 10 млн. тона царевица.

 

През предходната седмица Европейската комисия е издала лицензи за износ на 135 хил. тона пшеница и 176 хил. тона ечемик.

 

От началото на сезона са изнесени 748 хил. тона пшеница и 845 хил. тона ечемик. В предходната година за същия период са изнесени 1,1 млн. тона пшеница и 419 хил. тона ечемик.

 

Съкращаването на производството на царевица в ЕС с 4,6 млн. тона е силен удар за световния пазар на зърна. Сериозно съкращаване на производството се очаква и в Украйна, и Русия. Така от големите производители само Китай и Бразилия ще отчетат нарастване в сравнение с предходната година.