Аржентина: сеитбата на пшеницата е пред привършване

 

Съгласно данни от зърнената борса в Буенос Айрес, благоприятните природни условия са способствали за бързото приключване на сеитбената кампания на пшеницата в страната.

 

Към настоящия момент пшеницата е засята на площ от 94% от планираната, която е 36 млн. декара. Показателят е с 3,3% повече от предходната седмица и 7,9% повече от аналогичния период на миналата година.

 

Въпреки увеличените квоти за износ на пшеница от страната, местните фермери все пак ще намалят засетите площи с пшеница в сравнение с предходната прогноза на агенцията с 5,2% /прогнозата беше 38 млн. декара/.

 

Според юлската прогноза на IGC, производството на пшеница в страната през 2012-2013 МГ ще се намали с 21% до 11,5 млн. тона. Експортът ще се понижи с 34,2% до 7,5 млн. тона от 11,4 млн. тона през 2011-2012 МГ.

 

МЗ на Аржентина през седмицата взе решение да не се връща повече към старата система за контрол на износа, която предизвикваше много протести от средите на фермерите. Съгласно прогнозата на министерството, засетите площи с пшеница ще бъдат 38 млн. декара, а с царевица 50 млн. декара.

 

Определено може да се смята, че новата реколта от пшеница в Южното полукълбо – Аржентина и Австралия, ще бъде значително по-ниска от предходната година. Общото намалението може да достигне 6-7 млн. тона.

ZarnoBorsa07 Авг, 2012