Започнаха спекулации на тема ограничения при експорта на пшеница от Русия

 

Експерти цитирани от Financial Times дават прогноза за ограничаване износа на пшеница от Русия.

 

Международни търговци прогнозират възможности за износ на пшеница от Русия в обем от 7-8 млн. тона, което е много по-ниско от прогнозата на USDA от 12 млн. тона.

 

Изданието също отбелязва, че руските власти са крайно чувствителни към инфлация на хранителните стоки в страната. При това положение ще се въведат определени ограничения върху износа.

 

Русия се присъедини към СТО и това и носи определени задължения и ограничения при въвеждането на забрани за износ. Съществуват и изключения като например извънредна ситуация в страната. Резки покачвания на вътрешните цени могат да принудят правителството да въведе износни мита или да прекрати износа.  Изданието посочва като прагова цена 350-370 USD/тон, при която вероятно правителството ще въведе пълна забрана за износ.

 

Според последните данни за реколтата в страната, вероятността обема на пшеницата да бъде в рамките на 41-42 млн. тона е много голяма. При налични запаси от стара пшеница в страната около 9 млн. тона и вътрешно потребление 40 млн. тона, за износ ще има 4 млн. тона и крайни запаси 7 млн. тона.