САЩ: Производството на ечемик стана неизгодно

Постоянното нарастване на цените на зърнените култури ожесточава конкуренцията между културите за посевни площи. Особено остър проблем е изборът между ечемик и пшеница.

Много американски производители на зърно предпочитат отглеждането на пшеница, докато запасите от царевица са минимални и има недостиг на ечемик. Фермерите всяка година правят мониторинг на цените, след което определят приоритетни култури.

В резултат на мониторинга се оказва, че цената на ечемика не се увеличава пропорционално на пшеницата и съответно отглеждането на ечемик не е толкова изгодно. Тази година за фермерите в САЩ фаворит е пшеницата, въпреки че търсенето на ечемик е високо. Друга причина за отхвърлянето на ечемика е силната ценова позиция на култури като царевица, соя и рапица.  

Тенденцията за намаляване на производството на ечемик е забелязана още миналата година, когато засетите площи с ечемик са били намалени с 41% в сравнение с 2009 година. Но експертите казват, че по-нататъшно намаляване на размера на обработваемите площи с ечемик, ще доведе до по-високи цени  на вътрешния пазар в САЩ, което отново ще направи производството на ечемик изгодно.

Много производители на ечемик все още съхраняват ечемик в складовете си, в очакване за по – добри цени. Цената на ечемика в момента на вътрешния пазар в САЩ е в диапазона 3,9 - 4,6  долара за бушел. Експертите прогнозират цена на ечемика в перспектива от 5,5 до 6 долара за бушел.