Търсенето на царевица от страна на азиатските страни расте

 

Според Rabobank International  ръстът при търсенето на царевица от азиатските страни, включително и Китай, създава напрежение при световните доставки на този вид зърно. Една от предпоставките е сушата в САЩ, която води до съкращаване на предлагането.

 

Китай може да внесе през 2012-2013 МГ минимум 8 млн. тона царевица при 5 млн. тона през настоящата година. Япония ще внесе 16 млн. тона царевица при 15,5 млн. тона през настоящата година.

 

През изминалата седмица царевицата поскъпна на световните пазари до максимални нива поради сушата в Средния запад на САЩ. МЗ на САЩ намали обема на производството. Износът на САЩ вероятно също ще се съкрати. Поради това с голяма въпросителна остава задачата от къде ще се осъществят доставките на фона на голямото търсене от страна на Азия.

 

Китай, който досега изнасяше царевица за Южна Корея сега ще внася същото количество от трети страни. Увеличеното търсене от страна на Китай се обуславя от нарастващите потребности от фуражи. Досега работещите частни ферми са заменени с търговски ферми, които ползват 50-55% от необходимата царевица за производство на фуражи като внос.

 

Китай ще събере рекордните 197,5 млн. тона царевица през тази година при 191,75 млн. тона през предходната година. Въпреки увеличеното производство, необходимостта от внос нараства.  При това сушата в някои райони на страната увеличава риска от по-големи покупки. През 2015г Китай ще се нуждае от внос на 20 млн. тона царевица годишно.