Расте търсенето на слънчогледово масло

 

Цените на слънчогледовото масло през текущия сезон се явяват много привлекателни в сравнение с другите масла. Въпреки повишеното търсене, маслото е по-евтино от своите конкуренти, например соевото масло.

 

По оценки на Oil World (Германия), Украйна и Pусия заедно разполагат с 300-350 хил. тона слънчогледово масло, което могат да продадат на световния пазар в периода Юли-Септември, което ще оказва влияние върху цените.

 

В понижение влияе също добрите перспективи пред новата реколта от слънчоглед. В резултат на това потребителите не изпитват необходимост от покупки към настоящия момент с цел фиксиране на цената.

 

Аналитици считат, че през Юли-Септември слънчогледовото масло няма да загуби ценовата си привлекателност поради намаляващото предлагане на пазара на други масла и влошените перспективи пред соевата реколта в САЩ.

Цените на продукцията от слънчогледовия комплекс ще останат на ниски нива до края на 2011-2012 МГ, а също така и през новия сезон, ако не се влошат природните условия.

 

Рекордния обем на запасите в началото на 2012-2013 МГ ще способства повишаване на предлагането. Световното производство на масло ще достигне рекордното ниво от предходния сезон 14,9 млн. тона.

 

До началото на 2013г слънчогледовото масло активно ще се предлага на пазарите в Северна Африка и Азия.

ZarnoBorsa13 Юли, 2012