Първи официални обобщени данни от жътвената кампания в Русия

 

Към 4 Юли 2012г в Русия жътвената кампания е в разгара си. Жътвата протича в южните и някои централни части на страната. Ожънати са 20,9 млн. декара. През миналата година към същия момент са били ожънати 1,52 млн. декара.

 

Добито е 5,76 млн. тона зърно /0,69 млн. тона през 2011 година/. Средният добив е 276 кг/декар при среден добив през 2011г от 454 кг/декар. Ожъната е пшеница общо 4,86 млн. тона при реден добив от 288 кг/декар, ечемик 0,49 млн. тона при среден добив от 319 кг/декар и рапица 0,17 млн. тона при среден добив от 117 кг/декар.

 

Фермерите от Волгоградска област са загубили около 6 мил. декара с посеви поради силната суша, която се наблюдава в региона от края на зимата до момента. Това е почти една трета от общите посеви в региона.

 

Тази година с есенници са били засети 14 млн. декара, а с пролетници 5,16 млн. декара. Ожънати са 6,33 млн. декара.

 

Цената на зърното в южните части на Русия поскъпна до рекордни величини. Сушата в Америка и силните валежи през последната седмица в Русия понижиха официалната руска прогноза за реколтата.

 

Цената на пшеницата четвърта група в черноморско пристанище във Вторник достигна 275 USD/тон. Цената нарасна през последните дни с 19 USD/тон.

 

Обикновено при жътвена кампания цените се понижават. Изключение беше 2010г, когато силната и повсеместна суша снижи много реколтата. Сега липсва такова силно засушаване, но цените се повишават рекордно поради външни фактори – сушата в САЩ, понижената прогноза за реколтата в Русия и силните дъждове по врене на жътва в Русия.

 

Прогнозата е за понижение на реколтата в страната от 94 млн. тона до 85 млн. тона, което вероятно е оптимистичен сценарий.

 

 Цената на пшеницата в Краснодарския край от производител е 247 USD/тон. При текущите добиви от 450 кг/декар приходите от декар са по-високи от миналогодишните, когато се добиваше по 600 кг/декар.

 

Очаква се след включването на пазара на животновъдите цените да продължат бързото си повишение.

 

Математически модел: при посочените резултати, намалението на добивите от миналата година е с 39%. Ако допуснем, че в процеса на жътва разликата се намали до 25% при включването и на пролетниците, общата реколта в страната ще бъде около 70-71 млн. тона. Допускаме по-оптимистичен сценарий – реколта от 78 млн. тона. При наличности в страната около 16 млн. тона, общото предлагане ще бъде 94 млн. тона. Вътрешното потребление е около 72 млн. тона и при по-ниски крайни запаси за следващото лято от 14 млн. тона, за износ остават 8 млн. тона. Това е все пак чисто математически модел без да се включват никакви акценти.

 

Официалните власти в страната упорито декларират, че не е необходимо да се спре износа, но засега…