IGC: производството на зърнени през 2012-2013 МГ ще намалее

 

През текущия месец прогнозата на IGCза производството на зърнени в света през 2012-2013 МГ е намалено до 1 868 млн. тона, при което то е с 1,4% повече от предходната година.

 

Това ще стане възможно не толкова от увеличени площи за производство, колкото от повишение на средните добиви.

 

По оценка на аналитиците от IGC, незначителното съкращаване на добивите при пшеницата ще понижи производството и с 4,3% до 665 млн. тона. В същото време реколтата от фуражно зърно и в частност от царевица ще демонстрира значителен ръст. В сравнение с предходната година производството ще нарасне с 4,8% до 1 203 млн. тона.

 

В същото време, докато пазарите са съсредоточени върху влошените перспективи за производство в САЩ, в други региони условията се подобриха значително. Това се наблюдава в Китай и Индия.

 

Световното потребление на зърнени както се очакваше, ще превиши производството и ще достигне 1 876 млн. тона, което е с 1,8% повече от предходната година. Ръстът се определя от повишеното потребление на зърно за фураж /повишение с 2,5% спрямо миналата година/ за производство на месо в развиващите се страни.

 

Прогнозата за световните предходни запаси в края на 2012-2013 МГ е снижена с 13 млн. тона до 360 млн. тона. Това е с 9 млн. тона по-ниско от преходните запаси на 2011-2012 МГ.

 

Оценката на преходните запаси от пшеница също е понижена до минималните за последните четири години 182 млн. тона.

 

Запасите от царевица за първи път през последните четири години достигнаха 137 млн. тона /141 млн. тона от предходния месец/. Това е обусловено от по-ниските запаси на царевица в САЩ.

 

Обема на световната търговия със зърно през следващия сезон ще се понижи до 265 млн. тона. Търговията с царевица ще достигне своя пик от 103 млн. тона. Доставките от пшеница ще се съкратят поради прехвърляне на фуражното потребление от пшеницата към царевицата. Доставките на ечемик също ще се съкратят поради пониженото търсене от страна на ЕС.