Индийската пшеница няма конкуренция на пазарите в Близкия Изток

Страни от Близкия Изток са закупили около 200 хил. тона индийска пшеница от новата реколта. Интересът е голям към сключване на нови контракти.

 

След резкия ръст на цените по международните пазари, индийската пшеница получи нови преимущества в ценово отношение. Поевтиняването на индийската валута допълнително улеснява износа.

 

Сега индийска пшеница на при условия FOB се предлага с цена 255 USD/тон, а конкурентната и австралийска пшеница се предлага по 295 USD/тон при условия FOB. При условя C&F в страни от Близкия Изток индийската пшеница се предлага при цена 280 USD/тон, а черноморска пшеница при същите условия при цена 315 USD/тон.

 

Разликите в цените са големи, но австралийска и черноморска пшеница едва ли биха понижили стойностите си предвид състоянието на реколтите в тези страни.

 

Виетнамският производител на фуражи Proconco е закупил 40 хил. тона царевица от Индия при цена 253-258 USD/тон с условия на доставка C&F.

 

Йордания е закупила пшеница /без да се назовава страната доставчик/ в обем от 50 хил. тона. Първоначално търгът е бил обявен за закупуване на 100 хил. тона. Пшеницата е закупена от компанията Sarles Overseas с цена 288,7 USD/тон при условия C&F. Доставката ще се извърши в периода 1-15.10.2012 година.