САЩ: сушата продължава да намалява потенциала на новата реколта

Състоянието на посевите от царевица и соя продължава да се влошава поради топлото и сухо време. Животновъдите се принуждават да намаляват пологовието на добитъка.

 

Съгласно прогнозите на метеоролозите в близките 6-10 дена високите температури ще са преобладаващи на голяма територия от страната – Колорадо, Южна Дакота, Северна Дакота, Канзас, Мисури, северните части на Оклахома и Арканзас. От тези райони постъпват сигнали за рекордни температури.

 

Процентът на посевите от царевица, находящи се в добро и отлично състояние, се е понижил с 3 пункта до 63% през миналата седмица. Подобно понижение на оценките се очаква и през настоящата седмица. Само 56% от соята се е намирала в добро и отлично състояние.

 

Влошено е състоянието и на пасищата в страната.

 

В случай на продължаваща суша в сърцето на царевичния пояс в САЩ, очакваните 166 бушела/акър добив може да бъдат забравени.

 

Сухото време влияе и на животновъдите, които предпочитат да намалят броя на животните вместо да купуват скъпи фуражи. При отчитане състоянието на пасищата може да се очакват пикови цени на животинската продукция в близко време.