„ПроАгро” понижава прогнозата за украинската реколта от рапица с 40%

Информационната компания „ПроАгро” понижи прогнозата си за реколтата от рапица в Украйна през 2012г с почти 40%. Понижението се дължи на загубата на посеви през зимата и очакваните по-ниски добиви поради отслабването на останалите посеви.


Със зимна рапица през есента на 2011г са засети 9,62 мил. декара. Предвид сушата през есента и силните студове през зимата, до жътвена капания ще достигнат 5,4 млн. декара.


Понижението в площите при зимната рапица не беше компенсирано с пролетна рапица, с която са били засети само 600 хил. декара. Средните добиви за годината ще бъдат 148 кг/дкр., а през 2011г са мили 173 кг/декар.
Предвид описаните обстоятелства, общата реколта от рапица ще бъде 850 хил. тона, докато през 2011г е била 1,4 млн. тона. Износът на семена ще бъде 780 хил. тона, а през 2011г е бил 1,3 млн. тона.


Към настоящия момент по световните пазари се наблюдава стабилизация на цените, поради редица фактори от глобално естество. В скоро време се очаква активизация на покупките от страна на азиатски страни начело с Китай.


Вътрешните цени на рапицата е доста трудно да се прогнозират поради постоянното изменение в състоянието на посевите. Износителите поставят цена 595-600 USD/тон при условия FOB, но в същото време активността по пристанищата не е висока и се понижава.


Като цяло общото съкращение на площите и добивите, и очакваната активизация на вносителите предвещават почти пълно компенсиране при сезонния спад на цените през месеците Юли-Август.
 

ZarnoBorsa13 Юни, 2012